Intrebari frecvente

Ce este pluta?

Pluta este un material natural compus din scoarta stejarului de pluta. Stejarii de pluta nu sunt taiati ci doar decojiti de scoara periodic. De aceea putem spune ca pluta este probabil cea mai ecologica si regenerabila sursa pentru pardoseli si decorarea peretilor. Produsele din pluta sunt disponibile intr-o varietate mare de culori, modele si texturi.


Cum se face pardosela de pluta?

Scoarta stejarului de pluta este compusa dintro structura de celule sub forma de fagure. Scoarta este recoltata si depozitata sub cerul liber timp de un an. Apoi este adunata, feliata si tratata termic intr-un cuptor pentru producerea placilor sau panourilor. Exista doua tipuri de placi: cele omogene (sau brute) si cele furniruite. Cele omogene au avantajul ca pot fi raschetate si finisate periodic, iar cele furniruite nu mai pot fi raschetate. Pardoselile de pluta pot fi pardoseli flotante sau pardoseli lipite.


De ce se spune ca pluta este ecologica?

Pluta este o sursa regenerabila pentru ca se recolteaza doar scoarta stejarului de pluta si daca aceasta recoltare este facuta de profesionisti scoarta se reface si poate fi recoltata periodic (9-10 ani). Folosirea produselor din pluta practic sustine activitatea fermierilor si protejeaza stejarul de pluta in habitatul sau natural. Protejarea padurilor de stejari de pluta este foarte importanta si pentru miile de specii din acest ecosistem. In acelasi timp pastrarea acestor paduri ajuta la prevenirea eroziunii solului.


Ce avantaje au pardoselile de pluta?

Sunt confortabile si calde nu reci ca si cele ceramice. Obiectele ce le scapam nu se distrug usor pentru ca pardoselile de pluta sunt flexibile si absorb socurile. Structura lor celulara le confera capacitati de reducere a zgomotului si vibratiilor. Se produc intr-o varietate foarte mare de culori, modele si texturi spre deosebire de alte materiale a caror varietate este mai restransa. Sunt antialergice, nu intretin microbii si insectele si sunt rezistente la foc. Fiind produse naturale sunt sanatoase si ofera siguranta atat adultilor cat si copiilor (de asemenea si animalelor de companie)


Care sunt dezavantajele pardoselilor de pluta?

Asemeni oricaror materiale naturale pluta se decoloreaza in cazul expunerii la lumina solara. Trebuie sa tineti jaluzelele sau draperiile inchise in zilele insorite sau sa aplicatii folie de protectie pe ferestre. Puteti de asemenea aseza un covor pe zona mai expusa. Nici o podea nu rezista la orice solicitari si in cazul in care aveti caini mari acestia pot zgaraia pardoselile. Acestea mai pot fi zgaraiate si cu obiecte ascutite. Pardoselile de pluta se comporta asemeni pardoselilor de lemn dupa ce sunt montate, adica: sunt sensibile la schimbarile de temperatura si nu trebuie instalate in incaperi in care temperatura variaza foarte mult.


Unde pot instala pardoseli si/sau lambriuri de pluta?

Produsele de pluta pot fi instalate practic oriunde. Pluta nu absoarbe apa si de aceea poate fi instalata si in bai sau in incaperi umede, chiar si in subsoluri relativ uscate, dar temperatura ambientala trebuie sa fie relativ constanta. In incaperi cu umiditate (bai sau bucatarii) recomandam pardoselile lipite peste care se va aplica un lac protector pentru a nu permite umezelii sa patrunda intre pluta si sapa. Pluta da o senzatie placuta cand calcam pe ea si de aceea e foarte buna pentru incaperile in care petrecem mult timp (de exemplu bucatarii sau sufragerii). Fiind un bun izolator fonic se poate folosi in mansarde.


De ce se spune ca pluta nu absoarbe umiditatea?

Suberina, o substanta ceroasa, este componenta de baza a celulelor din structura tip fagure a plutei, substanta care da plutei capacitatea de a fi rezistenta la umezeala. In acelasi timp suberina alunga insectele si creste rezistenta la foc. Chiar daca pluta nu absoarbe apa nu trebuie sa aruncati lichide pe ea. De asemenea in cazul pardoselilor flotante de pluta trebuie sa asezati o folie antivapori pe sapa inainte de aplicarea plutei.


Care este durata de viata a pardoselilor de pluta?

Daca sunt intretinute corespunzator pardoselile de pluta se pastreaza zeci de ani sau chiar o viata.


Pot aplica pluta peste incalzire in pardoseala?

Da, pluta poate fi folosita in cazul sistemului de incalzire in pardoseala. Singurul inconvenient va fi ca va scadea putin viteza de transmitere a caldurii din pardoseala in incapere asemeni oricarei pardoseli din lemn (inertia termica va fi mai mare).


Pot monta pluta pe scari?

Da puteti monta pluta pe scari. In functie de modul de constructie a scarii trebuie sa alegeti pluta pentru lipit sau placi flotante.


Inscrieti-va la newsletter pentru a primi noutati si oferte prin e-mail!

2016 © Produse-pluta.ro - Toate drepturile rezervate